Menu

Historien

Klubbens tilblivelse

I begyndelsen af 1920erne, var der nogle unge mennesker, som kunne tænke sig at spille fodbold og fik derfor, fra Hårslev Nygård, tilbudt en græsmark, hvor der så blev anlagt en fodboldbane. Det var dog først i 1925 da en malersvend ved navn Harry Andersen bosatte sig i Hårslev, at der kom rigtig gang i fodboldspillet, da det netop var hans store interesse og lidenskab. Den 3. juli 1926 blev de unge spillere og Harry Andersen enige om at oprette en klub med navnet Hårslev Boldklub, hvor Harry Andersen blev klubbens første formand.

Klubbens opbygning

I 1929 flyttede klubben op til Hårslev, hvor der på kroens jord, blev anlagt en ny fodboldbane, hvor man samtidig opførte et lille klubhus af træ, hvor spillerne kunne klæde om, men hvor badefaciliteterne dengang var udendørs. Klubben var med i nogle stævner i naboklubberne. I 1933 blev klubben medlem af Fyns Boldspil Union og deltog dermed under deres turneringsprogrammer.

En dygtig spiller kom til byen

I begyndelsen af 1950 kom der atter gang i klubben idet en ny sportsinteresseret mand fra Holland og påny satte gang i klubben. Det var mekaniker Te-pas, som var en meget dygtig fodboldspiller og som tidligere i Holland havde spillet i højere rangerede klubber. Han medvirkede bl.a. til at indføre en ny spillerdragt i sort og rødstribede og sorte benklæder, en farvekombination, som han selv havde spillet i ved en hollandsk klub og som jo stadigvæk er klubbens farver. Vi spillede på det tidspunkt i daværende B-rækken, men rykkede hurtigt op i A-rækken.

Der var indvielse af en ny sportsplads i Hårslev i 1952. Artiklen herover blev bragt i Fyns Venstreblad den 2. september 1952. 

Ung Hårslevspiller kom på landsholdet

Gennem tresserne skete der en hel del. På ungdomssiden var klubben godt besat med et talentfuldt juniorhold. Dette hold holdt godt sammen helt op i ynglingerækken og var bl.a. med til store stævner i Tyskland. Hårslev Boldklub havde på det tidspunkt en spiller som blev udtaget til Fyns Boldspil Unions ynglingehold og senere i 1961 også udtaget til det danske ynglingelandshold, som skulle møde Sverige på Bornholm. Navnet var Flemming Rasmussen. Det var en stor dag for både Flemming og for klubben, der hermed havde fået sin første landsholdsspiller.

Hårslev tæt på Danmarksserien

I 1964 vandt herreholdet det fynske mesterskab i serie 2 og rykkede dermed op i serie 1 fra 1965. Hårslev Boldklub spillede kun et enkelt år i serie 1, før man i 1966 rykkede videre op i Fynsserien. Det var bl.a. pga. disse gode ynglingespillere, som nu var blevet seniorspillere, at man oplevede disse gode resultater. I Fynsserien sluttede holdet på andenpladsen, kun et point fra at rykke op i Danmarksserien. Herrerne vandt også det fynske mesterskab i indefodbold. Den 28. maj 1966 figurerede Hårslev Boldklub på den danske tipskupon, hvor holdet på hjemmebane skulle møde Middelfart. Der var 700 tilskuere som overværede kampen, som holdet desværre tabte knebent.

 

Fra Hårslev til de store Odense klubber

1967 blev ikke noget godt år for klubben. Det blev til mange nederlag og i slutningen af turneringen var holdet tilbage i serie 1. Grunden til dette var, at de store Odense klubber, begyndte at hente de dygtige spillere. Kaj Hansen, Preben Hansen og Flemming Rasmussen kom alle til OB. De kom alle på OB's divisionshold. Carsten Bæk, Preben Bergholdt og Henning Sørensen kom til B 1913, hvor Preben Bergholdt og Henning Sørensen blev fast mand på klubbens divisionshold. Vagn Hansen, Tommy Sørensen og Niels Stentebjerg kom alle til Odense K.F.U.M. som spillede i 3. division. På den måde afleverede Hårslev Boldklub faktisk et helt divisionshold og så måtte klubben næsten begynde på bar bund, for at finde nye talenter frem. Det arbejde har så kørt lige siden.

Damefodbold

Nu må damefodbolden heller ikke glemmes. Damefodbold startede Preben Bergholdt i vinteren 1970, hvor et hold damer trænede i skolens gymnastiksal. Der var nogle damer i Hårslev der gerne ville prøve om det var noget for dem, men da der så skulle spilles fodbold udendørs, så holdt de fleste igen. I stedet blev lavet et ynglingehold, da der kom nogle yngre spillere til bl.a. fra Særslev.

I 1971 spillede holdet mod klubber på Fyn, hvor Hårslev vandt rækken. Den sidste kamp spilles i Nr. Broby hvor Erling Maler havde blomster med til damerne. Så var holdet allerede klar til at spille om Ynglinge DM mesterskabet i vest som blev spillet i Viborg. Det foregik under DKFU's regi, dvs. før damefodbolden kom under DBU's regi. Holdet kørte til Viborg dagen før turneringen startede. Preben Bergholdt og Bent-Ole Knudsen og måske en mere kørte hele holdet derop, hvor natten blev tilbragt i hallen.

Første kamp var mod Ribe hvor Hårslev tabte og skulle så spille bronzekamp om eftermiddagen mod Frederiks. Bronzekampen vandt Hårslev med et mål.

Spillerne på billedet er følgende: Nederst fra venstre: Lone Jørgensen, Jytte Baunkilde, Hanne Søndergård, Lene Junker og Lis Rasmussen. Kvinderne øverst fra venstre: Jytte Knudsen, Gitte Larsen, Anne Rasmussen, Emmy Johnsen, Lilly Lund Jensen, Else Fugl Hansen og Anne Junker. Bagved kvinderne: Bent-Ole Knudsen og Preben Bergholdt

 

Ynglingedameholdets DM bronzemedalje fra 1971.

I 1970'erne og 80'erne havde Hårslev et dame seniorhold som over en periode bl.a. spillede i Fynsserien. Dette med bl.a. Bent-Ole Knudsen som træner. Der var også gang i et pigehold, som Keld Olsen trænede, frem til 1977. Så tog Bent-Ole over og trænede således to hold samtidig. Pigeholdet fik hjælp af piger fra Særslev og vandt deres række. I følge Bent-Ole havde Hårslev Boldklub to damerseniorhold i 1979. Et succesrigt år, hvor Dame fynsserieholdet sluttede på en flot tredjeplads og hvor der samtidig blev spillet i serie 2. 

Herrefodbold igen

Siden 1970 har herrernes førstehold i Hårslev Boldklub altid ligget solidt til i højere fynske serie rækker. Frem til 1973 lå holdet i Serie 1 og fra 1974 til 1985 i Serie 2. Fra 1986 og frem til 2011 var niveauet lidt lavere hvor holdet lå i hovedsageligt Serie 3 med flere sæsoner i Serie 2 undervejs. Dog skete der succesfulde ting undervejs som bl.a. at vinde pokalturnering for klubber beliggende i serierne 3 til 5. 

 

Børnefodbold

På børn og ungdomssiden var der også gang i mange især drengehold, hvor flere af spillerne blev så dygtige at de kom til klubber beliggende fra Fynsserien og op til Superligaen. Mange af de tidligere og daværende fodboldspillere fra klubben fortsatte deres frivillige arbejde som bl.a. trænere for disse hold og dette arbejde er som bekendt uundværligt for enhver landsbyklub som i Hårslev, for at der kan holdes gang i denne store interesse.

00'erne

I perioden 2003 til 06 var der atter damefodbold i Hårslev i samarbejde med Ore Sogns GF. Oprykning fra serie 2 lykkedes og i 2006 var holdet tæt på at rykke op i Fynsserien, men det blev til en flot andenplads i serie 1. Samtidig havde holdene også et 7-mandshold i 2005-06. 

Herrefodbold

I sæsonen 2008/09 rykkede klubbens talentfulde ynglingehold (i samarbejde med Skamby) op i den Jysk/Fynske række, efter de en del år havde været blandt Fyns allerbedste hold. Klubben overvintrede på en flot 2. plads i serie 2, men må tage til takke med en 3. plads ved sæsonens afslutning.

Til sæsonen 2009/10 rykkede flere talentfulde spillere op på klubbens seniorhold som Rasmus Andersen (bror til Morten og Jesper Andersen), Emil Skov, Edward Mwandila (bror til bokseren Enock Mwandila Poulsen) og Kristian Dalsgård. Sæsonen endte med en flot 4. plads i serie 2. Det blev Martin Christensens sidste sæson som træner i klubben, da han i den kommende sæson fortsætter som U17-træner i Næsby Boldklub. Han blev afløst af Henrik Helveg (storebror til Thomas Helveg) i sommeren 2010.

10’erne

I sæsonen valgte Fyns Boldspils Union at ændre strukturen til halvårlige turneringer. Klubben fik tilgang af angriberen Ferenc Matyus, der tidligere har spillet på højt plan i ungarsk fodbold, mens Jens og Per Knudsen stoppede i klubben. Det endte med en 5. plads i efteråret og en 6. plads i foråret 2011. Herefter gik man igen tilbage til helårsturneringer fra sommeren 2011.

I 2010 og de efterfølgende år havde Hårslev Boldklub et velbalanceret hold af ældre, rutinerede spillere med mange førsteholdskampe og en masse dygtige unge spillere, som havde spillet ungdomsfodbold i det succesfulde ungdomssamarbejde der var mellem Hårslev og Skamby, som spillede i Jysk/Fynsk ligaen og klarede sig over alt forventning.

Efteråret 2011 blev Henrik Helvegs sidste i klubben, hvor klubbens nye træner Svend Aage Thomsen overtog et ungt og dygtigt mandskab med mange profiler.

I 2011-12 sæsonen var Svend Aage Thomsen træner og han hjalp holdet op i Serie 1 for første gang siden 1973. Dette var med dygtige spillere som Lars Jensen, Mads Christensen, Kristian Hansen og Jesper Andersen, samt et par unge bærende spillere i Rasmus Andersen, Thomas Bremerskov, Edward Mwandila og Emil Skov. Det blev desværre kun til en enkelt sæson i Serie 1 hvor vi kæmpede for overlevelse og rykkede ned som nr. 11 pga. dårligere målscore end nr. 10. I 2014 kom en ny træner til. Dette var Ib Lund Jensen, som selv var opvokset i Hårslev og havde fået sin fodboldopdragelse i klubben og senere selv havde spillet på divisionsniveau i B1909. I sæsonen 2014/15 lå vi nr. 2 efter første halvsæson og havde et hold som udviste stor glæde, holdånd og fight, både på og udenfor banen og med tidligere Brenderupspiller René Kruse på toppen, som lavede 37 mål på én sæson. Vi måtte dog desværre se os falde til en 4. plads og glippe oprykning til Serie 1 under Ib Lund.

Den suveræne sæson

2015/16 sæsonen var med John Rother som træner, med fortid i Skamby Bk. Rasmus Andersen var vendt hjem efter ophold på Moruds Fynsseriehold og hos TPI var han med til at rykke holdet op i Danmarksserien. Simon Marcussen ligeledes Morud og B1909 var vendt hjem og derudover var spillere som Jens Knudsen, Andreas Myrthu, Jesper Lindekilde som var kommet til klubben udefra og unge spillere som Mikkel Brask, Kasper Bredning og Tobias Lisbjerg var begyndt at sætte deres præg på holdet. Sæsonen i serie 2 sluttede med oprykning som klar 1’er med hele 21 sejre af 22 mulige, en enkelt uafgjort og målscore på 92-16.

Hårslev i bedste række i futsal

Fra sæsonen 2013/14 spillede Hårslev Boldklub i den bedste række i Danmark i futsal. Det var med spillere, man hentede til holdet fra andre nærliggende byers hold foruden nogle stykker af Hårslevs egne spillere. Et spil der bl.a. gør at de tekniske udfoldelser hos spillerne der deltog, blev forbedret og som gjorde fodboldsspillet kunne bedres hos disse spillere. I 4 sæsoner deltog Hårslev Boldklub i denne bedste række i futsal og i to af sæsonerne spillede Hårslev Boldklub tilmed to playoff-kampe om kvalifikation til at deltage ved Danmarksmesterskaberne i futsal ved et final 4-stævne. Begge forsøg mislykkedes desværre, men flot var det at holdet nåede så langt. Der kan læses nærmere herom andetsteds på hjemmesiden og ses videoer fra nogle af kampene. 

Sæsoner i Serie 1

Sæsonen 2016/17 sluttede med en 8. plads i Serie 1, hvor vi ellers var oppe og lege med i toppen i starten af sæsonen. 2017/18-sæsonen under John Rother blev dog desværre en tumult tid med flere dårlige resultater og problemer på og udenfor banen i truppen. Efter første halvsæson med en plads under nedrykningsstregen, blev bestyrelsen og John enige om at stoppe samarbejdet og en ny træner skulle findes med håb om overlevelse i Serie 1. Tidligere trænere Svend-Aage Thomsen og Mads Christensen overtog holdet midlertidigt i de sidste kampe inden en ny fast træner kom til. Dette blev Gert Wiis, med fortid som træner i KRFK, B1909, Sanderum og Næsby. Han havde også i en periode været spillende træner i 2. division på Færøerne. Som aktiv spiller opnåede Gert omkring 200 divisionskampe for hhv. Næsby, B1909, B1913 og HIK. Missionen lykkedes. Med kun 1 point over stregen overlevede vi i Serie 1.

Damerne forsøgte sig igen

I samarbejde med Ore Sogns GF og Bogense G&IF lavede man et hold og som man kaldte OBH Nordfyn. Et 7-mandshold sluttede på en flot andenplads i deres pulje.

Fra Serie 1 til 3

Men på trods af overlevelse i herrernes serie 1 skulle den svære tid med svingende resultater og trænerskift desværre koste. I sæsonen 2018/19 var der stor spillerflugt hvor flere end 20 spillere forlod Hårslev Boldklub. Dermed stod Gert Wiis og klubben i en svær situation. Flere bærende spillere på førsteholdet var væk og der måtte trækkes på ungdomsspillere, som derved skulle spille deres første seniorkampe i Serie 1. Holdet kæmpede det bedste men efter en halvsæson med kun 7 point, betød det stop som træner i klubben for Gert Wiis. I starten af 2019 blev Torben Møller træner midt i en svær tid for klubben. Holdet besluttede med stor enighed, at man skulle trække førsteholdet fra Serie 1, gøre andenholdet i Serie 3 til førstehold og danne et nyt andenhold i Serie 4, med håb om at starte forfra med mange nye unge spillere, som skulle have nogle succesoplevelser og spille på det niveau der passede til holdet. Hårslevs seniorafdeling slog sig også på det tidspunkt sammen med Særslev Boldklub, som man i forvejen havde et ungdomssamarbejde med, for at kunne stille både et førstehold og et andenhold på seniorplan. Forårssæsonen i 2019 var ikke en smertefri debutsæson i Serie 3. Hårslev sluttede som nr. 3, kun 2 point fra at skulle ned og spille Serie 4 som førstehold, hvilket førsteholdet ikke havde været vant til før. Torben og klubben valgte at stoppe samarbejdet efter den kaotiske sæson.

Efteråret 2019 vendte Gert Wiis tilbage som træner for Hårslev. Dette sammen med Rasmus Andersen som tiltrådte som spillende assistenttræner. Udover dem kom flere tidligere spillere tilbage til klubben med ambition om at rykke Hårslev op i Serie 2. Jesper Andersen, Martin Lund, Christian Harring Larsen og Anders Vestergaard vendte hjem for at spille sammen med rutinerede spillere som Kristian Dalsgaard, Søren Marcussen, Daniel Larsen og Thomas Bremerskov og unge spillere som Casper Mathiasen, Arne Bjørnsbo, Christian Lynge og Mikkel Larsen. Hårslev sluttede som nr. 1 i puljen med 9 sejre og 2 uafgjorte og fik spillet sig i Serie 3/2 hvor der spilles om oprykning til Serie 2 i 2020. Men grundet en global covid-19 pandemi blev fodbold sat på hold, og forårssæsonen 2020 blev afskrevet. Dette var en stor skuffelse hvor os, da det betød at den serie 3 pulje som vi i 2019 havde vundet suverænt, skulle spilles om.

Det betød også et farvel til flere profiler, spillende assistent Rasmus Andersen fik tilbudt et trænerjob i Middelfart, Jesper Andersen på Oure Skolerne og faste spillere som Tommy Kjær og Anders Vestergaard var desværre heller ikke længere at finde i klubben.

Daniel Larsen tiltrådte som spillende assistent sammen med cheftræner Gert Wiis og holdet fik en halv sløj start på efterårssæsonen med 1 sejr, 2 uafgjorte og 2 nederlag ud af de første 5 kampe. Men så kom der gang i spillet. Efter en taktisk justering og et mere defensivt udgangspunkt imod det absolutte tophold og lokalrivalerne fra Skamby fandt holdet formen. Med en flot 2-0 sejr startede holdet en stime af flotte kampe. De resterende kampe bød på 5 sejre i træk, og kun 2 mål lukket ind. Dermed sluttede holdet på en flot 4. plads, som sikrede at Hårslev igen skal spille i Serie 3/2 om oprykning i Serie 2 i 2021.

Få hold tilbage i Hårslev

Efter samarbejdet med Særslev Boldklub ophørte, var der kun 3 hold alt i alt tilbage i Hårslev Boldklub. I samarbejde med Skovby GF haves et veteranhold samt et superveteranhold, som havde spillet i mange år. Hos herrerne var der kun et enkelt hold tilbage i Serie 3. Men der var ingen damefodbold og heller ikke børnefodbold. Et samarbejde iværksættes med Skamby Boldklub. Planen var at lave 3 herrehold. Til at starte med, blev der to, da for mange aflyste kampe gjorde, at tredjeholdet måtte nedlægges. Den videre tur ned af bakke mht. antal herrehold gik det til forårssæsonen i 2023. Færre spilleres tilslutning til det kunne lade sig gøre at stille med mere end to herrehold i samarbejde med Skamby Boldklub, hvor det tog noget tid, før det var sikkert at et andenhold kunne blive til noget.

Damerne forsøgte sig også igen med damefodbold i Hårslev i 2021, men det blev heller ikke til noget. Men positivt er det dog, at 'Fodbold for hjertet' opstartede hos Hårslev Boldklub og som har udviklet sig til at blive en fast del i Hårslev. I 2023 opstartedes også 'Fodbold for alle' som er for unge mennesker med særlig behov eller udfordringer.

Herrerne stoppede samarbejdet med Skamby Boldklub ved udgangen af 2023. Udfordringen var således, om der kunne stilles et herrehold i Hårslev fra starten af 2024-sæsonen. 

Siden Hårslev Boldklub startede i 1926 er mængden af fritidsmulighederne blevet meget større, som folk gør brug af, samt at computerne har vundet indpas i de forskellige hjem, også på landet. I 2024 har klubben to Oldboyshold i samarbejde med Skovby GF samt 'Fodbold for hjertet' og 'Fodbold for alle'. Der kæmpes i Hårslev for at der kan skabes interesse for børnefodbold i Hårslev ved at tilbyde arrangementer børn kan deltage i. Det er utvivlsomt samtidig en udfordring for klubben at Nordfyns kommune har valgt at lukke Hårslev skole. 

Information om cookies Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.
Luk