Klubbens historie

fortalt af Erling Jørgensen i 2001

I begyndelsen af 1920erne, var der nogle unge mennesker, som kunne tænke sig at spille fodbold og fik derfor, fra Hårslev Nygård, tilbudt en græsmark, hvor der så blev anlagt en fodboldbane.

Klubbens tilblivelse

Det var dog først i 1925 da en malersvend ved navn Harry Andersen bosatte sig i Hårslev, at der kom rigtig gang i fodboldspillet, da det netop var hans store interesse og lidenskab.

Den 3. juli 1926 blev de unge spillere og Harry Andersen enige om at oprette en klub med navnet Hårslev Boldklub, hvor Harry Andersen blev klubbens første formand.

Klubbens opbygning

I 1929 flyttede klubben op til Hårslev, hvor der på kroens jord, blev anlagt en ny fodboldbane, hvor man samtidig opførte et lille klubhus af træ, hvor spillerne kunne klæde om, hvorimod badefaciliteterne var udendørs.

Klubben var med i nogle stævner i naboklubberne. I 1933 blev klubben medlem af Fyns Boldspil Union og deltog dermed under deres turneringsprogrammer. Det foregik op gennem 30erne til slutningen af 1940.

I slutningen af 1940 var der igen sportslige aktiviteter på grund af den daværende Hårslev kommune lod opføre et helt nyt anlæg med tilhørende klubhus.

En dygtig spiller kom til byen

I begyndelsen af 1950 kom der atter gang i klubben idet en ny sportsinteresseret mand fra Holland og påny satte gang i klubben. Det var mekaniker Te-pas, som var en meget dygtig fodboldspiller og som tidligere i Holland havde spillet i højere rangerede klubber.

Han medvirkede bl.a. til at indføre en ny spillerdragt i sort og rødstribede og sorte benklæder, en farvekombination, som han selv havde spillet i ved en hollandsk klub og som jo stadigvæk er klubbens farver.

Vi spillede på det tidspunkt i B-rækken, men rykkede hurtigt op i A-rækken.

Ung Hårslevspiller kom på landsholdet

På ungdomssiden var klubben godt besat med et talentfuldt juniorhold. Dette hold holdte godt sammen helt op i ynglingerækken og var bl.a. med til store stævner i Tyskland.

Hårslev Boldklub havde på det tidspunkt en spiller som blev udtaget til Fyns Boldspil Unions ynglingehold og senere i 1961 også udtaget til det danske ynglingelandshold, som skulle møde Sverige på Bornholm. Navnet var Flemming Rasmussen. Det var en stor dag for både Flemming og for klubben, der hermed havde fået sin første landsholdsspiller.

Hårslev tæt på Danmarksserien

Gennem tresserne skete der en hel del. I 1964 vandt vi det fynske mesterskab i serie 2 og rykkede dermed op i serie 1 fra 1965. Hårslev Boldklub spillede kun et enkelt år i serie 1, før man i 1966 rykkede videre op i Fynsserien. Det var bl.a. pga. disse gode ynglingespillere, som nu var blevet seniorspillere, at man oplevede disse gode resultater.

Den første kamp i Fynsserien var en hjemmekamp mod Svendborg, som vi vandt 3-0. Den næste kamp var på udebane mod B 1913 og den vandt vi med 3-1. Det kørte jo bare derudad. Vi vandt også det fynske mesterskab i indefodbold.

Da turneringen sluttede, var vi kun et point fra at rykke op i Danmarksserien. Vi sluttede dermed på andenpladsen.

Den 28. maj 1966 figurerede Hårslev Boldklub på den danske tipskupon, hvor vi på hjemmebane skulle møde Middelfart. Der var 700 tilskuere som overværede kampen, som vi desværre tabte knebent.

Fra Hårslev til de store Odense klubber

1967 blev ikke noget godt år for klubben. Vi tabte for mange kampe og i slutningen af turneringen var vi tilbage i serie 1.

Grunden til dette var, at de store Odense klubber, begyndte at hente vores dygtige spillere. Kaj Hansen, Preben Hansen, Preben Bergholdt og Flemming Rasmussen kom alle til OB - Kaj Hansen, Preben Hansen og Flemming Rasmussen kom alle på OB's divisionshold. Carsten Bæk og Henning Sørensen kom til B 1913, hvor Henning Sørensen blev fast mand på klubbens divisionshold. Vagn Hansen, Tommy Sørensen og Niels Stentebjerg kom alle til Odense K.F.U.M. som spillede i 3. division.

På den måde afleverede Hårslev Boldklub faktisk et helt divisionshold og så måtte klubben næsten begynde på bar bund, for at finde nye talenter frem. Det arbejde har så kørt lige siden.

Vores ungdomsafdeling tegner sig også meget lovende og giver også der nye forventninger til fremtiden. Klubben har igen fået en del nye talenter, som vi forventer os meget af, de kommende år.

Damefodbold

Nu må vi egentlig ikke glemme damefodbold, som vi startede i 1969. Vi havde et godt dame-ynglingehold, som i 1971 var med til at spille om det uofficielle danske mesterskab i Viborg, hvor de blev nr. 3.

Klubben har stadig damefodbold på programmet. Det kan bekræftes ved at vi i 2000 nåede frem til den landsdækkende lodtrækning i DBU's landspokalturnering.

Fodbold i Hårslev

Man må sige at Hårslev Boldklub har gjort det godt op gennem årene og her i år 2001 er klubben igen ved at få en meget talentfuld ungdom, som klubben forventer sig meget af. Jo, der er fremgang på alle fronter.

Vi håber at klubben kan bistå med et godt, socialt og kollektivt arbejde, så de unge mennesker også i fremtiden kan dyrke deres store fritidsinteresse, nemlig FODBOLD i Hårslev Boldklub.

Med sportslig hilsen

Erling Jørgensen