Menu

Historien

Klubbens tilblivelse

I begyndelsen af 1920erne, var der nogle unge mennesker, som kunne tænke sig at spille fodbold og fik derfor, fra Hårslev Nygård, tilbudt en græsmark, hvor der så blev anlagt en fodboldbane. Det var dog først i 1925 da en malersvend ved navn Harry Andersen bosatte sig i Hårslev, at der kom rigtig gang i fodboldspillet, da det netop var hans store interesse og lidenskab. Den 3. juli 1926 blev de unge spillere og Harry Andersen enige om at oprette en klub med navnet Hårslev Boldklub, hvor Harry Andersen blev klubbens første formand.

Klubbens opbygning

I 1929 flyttede klubben op til Hårslev, hvor der på kroens jord, blev anlagt en ny fodboldbane, hvor man samtidig opførte et lille klubhus af træ, hvor spillerne kunne klæde om, men hvor badefaciliteterne dengang var udendørs. Klubben var med i nogle stævner i naboklubberne. I 1933 blev klubben medlem af Fyns Boldspil Union og deltog dermed under deres turneringsprogrammer. I slutningen af 1940 var der igen sportslige aktiviteter på grund af den daværende Hårslev kommune lod opføre et helt nyt anlæg med tilhørende klubhus.

En dygtig spiller kom til byen

I begyndelsen af 1950 kom der atter gang i klubben idet en ny sportsinteresseret mand fra Holland og påny satte gang i klubben. Det var mekaniker Te-pas, som var en meget dygtig fodboldspiller og som tidligere i Holland havde spillet i højere rangerede klubber. Han medvirkede bl.a. til at indføre en ny spillerdragt i sort og rødstribede og sorte benklæder, en farvekombination, som han selv havde spillet i ved en hollandsk klub og som jo stadigvæk er klubbens farver. Vi spillede på det tidspunkt i daværende B-rækken, men rykkede hurtigt op i A-rækken.

Ung Hårslevspiller kom på landsholdet

Gennem tresserne skete der en hel del. På ungdomssiden var klubben godt besat med et talentfuldt juniorhold. Dette hold holdt godt sammen helt op i ynglingerækken og var bl.a. med til store stævner i Tyskland. Hårslev Boldklub havde på det tidspunkt en spiller som blev udtaget til Fyns Boldspil Unions ynglingehold og senere i 1961 også udtaget til det danske ynglingelandshold, som skulle møde Sverige på Bornholm. Navnet var Flemming Rasmussen. Det var en stor dag for både Flemming og for klubben, der hermed havde fået sin første landsholdsspiller.

Hårslev tæt på Danmarksserien

I 1964 vandt vi det fynske mesterskab i serie 2 og rykkede dermed op i serie 1 fra 1965. Hårslev Boldklub spillede kun et enkelt år i serie 1, før man i 1966 rykkede videre op i Fynsserien. Det var bl.a. pga. disse gode ynglingespillere, som nu var blevet seniorspillere, at man oplevede disse gode resultater. I Fynsserien sluttede vi på andenpladsen, kun et point fra at rykke op i Danmarksserien. Vi vandt også det fynske mesterskab i indefodbold. Den 28. maj 1966 figurerede Hårslev Boldklub på den danske tipskupon, hvor vi på hjemmebane skulle møde Middelfart. Der var 700 tilskuere som overværede kampen, som vi desværre tabte knebent.

 

Fra Hårslev til de store Odense klubber

1967 blev ikke noget godt år for klubben. Vi tabte for mange kampe og i slutningen af turneringen var vi tilbage i serie 1. Grunden til dette var, at de store Odense klubber, begyndte at hente vores dygtige spillere. Kaj Hansen, Preben Hansen og Flemming Rasmussen kom alle til OB. De kom alle på OB's divisionshold. Carsten Bæk, Preben Bergholdt og Henning Sørensen kom til B 1913, hvor Preben Bergholdt og Henning Sørensen blev fast mand på klubbens divisionshold. Vagn Hansen, Tommy Sørensen og Niels Stentebjerg kom alle til Odense K.F.U.M. som spillede i 3. division. På den måde afleverede Hårslev Boldklub faktisk et helt divisionshold og så måtte klubben næsten begynde på bar bund, for at finde nye talenter frem. Det arbejde har så kørt lige siden.

Damefodbold

Nu må vi egentlig ikke glemme damefodbold, som vi startede i 1969. Vi havde et godt dame-ynglingehold, som i 1971 var med til at spille om det uofficielle danske mesterskab i Viborg, hvor de blev nr. 3.

Herrefodbold igen

Siden 1970 har vi i Hårslev Boldklub altid ligget solidt til i højere fynske serie rækker. Frem til 1973 lå klubben i Serie 1 og fra 1974 til 1985 i Serie 2. Fra 1986 og frem til 2005 var niveauet lidt lavere hvor vi lå i hovedsageligt Serie 3 med flere sæsoner i Serie 2 undervejs.

Børnefodbold

På børn og ungdomssiden var der også gang i mange især drengehold, hvor flere af spillerne blev så dygtige at de kom til klubber beliggende fra Fynsserien og op til Superligaen. Mange af de tidligere og daværende fodboldspillere fra klubben fortsatte deres frivillige arbejde som bl.a. trænere for disse hold og dette arbejde er som bekendt uundværligt for enhver landsbyklub som i Hårslev, for at der kan holdes gang i denne store interesse.

00'erne

I sæsonen år 2000 rykkede Hårslev Boldklub, efter en del år i serie 3, op i serie 2 under ledelse af træner Bjarne Jeppesen. Profilerne på holdet var navne som de rutinerede Michael Kærsbøl på midtbanen, Bent Knudsen og Kurt Beck i forsvaret, Michael Nielsen og Thomas Jensen i angrebet og klubbens formand Lasse Mogensen på målet, samt de yngre kræfter som Martin Christensen, Lars Jensen, Morten Møller og Bjørn Olsen der alle var omkring de 20 år. Det blev til to sæsoner i serie 2, da klubben året efter rykker ned efter en svær anden sæson i rækken. Træner Bjarne Jeppesen stoppede og afløses af Jens Staal.

Med Jens Staal i spidsen endte sæsonen i år 2003 med en lidt skuffende 6. plads i serie 3. Det var dog langt mere interessant at klubben for første gang i mange år havde et ynglingehold, som samme efterår færdiggjorde deres sidste år som ungdomsspillere, og rykkede op i seniortruppen. I dette kuld af unge spillere kan nævnes Mads Christensen, brødrene Morten og Jesper Andersen og Søren Marcussen som alle kom til at spille adskillige førsteholdskampe de kommende sæsoner. Desuden vendte den teknisk dygtige midtbanefighter Kristian Hansen hjem til klubben efter at have spillet ungdomsfodbold i B1913 og TPI. Holdet endte på en 4. plads i serie 3 i 2004. Den øgede mængde spilletid til de unge gav pote i den efterfølgende sæson.

Til sæsonen 2005 afløses Jens Staal af Hårslev-legenden Preben Bergholdt og midtbanestrategen Michael Kærsbøl som makkerpar på trænerposten. Michael Kærsbøl fortsætter på banen som rutineret profil på det unge Hårslev-hold, mens Preben Bergholdt ledte holdet fra sidelinjen i kampene. Holdet endte med at vinde serie 3, med en målscore på hele 97-35 efter 20 kampe. Den blot 19-årige angriber Mads Christensen (lillebror til Martin Christensen) scorede over 40 mål. Lars Jensen, Martin Christensen, Morten Møller og Bjørn Olsen var alle profiler på holdet, ligesom de unge Kristian Hansen, Jesper Andersen og den dengang 16-årige Thomas Bremerskov også var fast inventar på holdet. Udover oprykningen til serie 2 vandt holdet også pokalturneringen for serie 3-5 hold. Finalen blev vundet på overbevisende vis med hele 5-1 over Kværndrup hjemme på Hårslev Stadion på en varm sommerdag i august måned. Kampen huskes bl.a. på et fantastisk flot langskudsmål af Thomas Bremerskov.

Efter oprykningen til serie 2 afløste Martin Christensen i 2006 Michael Kærsbøl som spillende trænermakker til Preben Bergholdt. Holdet endte med en flot 6. plads i rækken. I 2007 overtog Martin Christensen tøjlerne fuldt ud og agerede som spillende træner i klubben. Sæsonen 2007 endte med en 4. plads i serie 2.

Foråret 2008 blev brugt til at ændre strukturen i fynsk fodbold, og derfor blev der kun spillet en halv sæson, hvor Hårslev efter en slingrende start med kun 4 point efter 6 kampe, endte med at vinde resten og sluttede på en 5. plads efter 11 kampe.

I sæsonen 2008/09 fik klubben tilgang af Særslev brødrene Jens og Per Knudsen, mens unge Daniel Hansen (lillebror til Kristian Hansen) rykkedes op på seniorholdet før tid. Den 48-årige Bent Knudsen fortsatte på imponerende vis med at spille sig mere eller mindre fast på holdet, mens Mads ”Bio” Larsen og Mads Christensen var en frygtet duo i front. Samtidig rykkede klubbens talentfulde ynglingehold (i samarbejde med Skamby) op i den Jysk/Fynske række, efter de en del år havde været blandt Fyns allerbedste hold. Klubben overvintrede på en flot 2. plads i serie 2, men må tage til takke med en 3. plads ved sæsonens afslutning.

Til sæsonen 2009/10 rykkede flere talentfulde spillere op på klubbens seniorhold som Rasmus Andersen (bror til Morten og Jesper Andersen), Emil Skov, Edward Mwandila (bror til bokseren Enock Mwandila Poulsen) og Kristian Dalsgård.  Sæsonen endte med en flot 4. plads i serie 2. Det blev Martin Christensens sidste sæson som træner i klubben, da han i den kommende sæson fortsætter som U17-træner i Næsby Boldklub. Han blev afløst af Henrik Helveg (storebror til Thomas Helveg) i sommeren 2010.

10’erne

I sæsonen valgte Fyns Boldspils Union at ændre strukturen til halvårlige turneringer. Klubben fik tilgang af angriberen Ferenc Matyus, der tidligere har spillet på højt plan i ungarsk fodbold, mens Jens og Per Knudsen stoppede i klubben. Det endte med en 5. plads i efteråret og en 6. plads i foråret 2011. Herefter gik man igen tilbage til helårsturneringer fra sommeren 2011.

I 2010 og de efterfølgende år havde Hårslev Boldklub et velbalanceret hold af ældre, rutinerede spillere med mange førsteholdskampe og en masse dygtige unge spillere, som havde spillet ungdomsfodbold i det succesfulde ungdomssamarbejde der var mellem Hårslev og Skamby, som spillede i Jysk/Fynsk ligaen og klarede sig over alt forventning.

Efteråret 2011 blev Henrik Helvegs sidste i klubben, hvor klubbens nye træner Svend Aage Thomsen overtog et ungt og dygtigt mandskab med mange profiler.

I 2011-12 sæsonen var Svend Aage Thomsen træner og han hjalp holdet op i Serie 1 for første gang siden 1973. Dette var med dygtige spillere som Lars Jensen, Mads Christensen, Kristian Hansen og Jesper Andersen, samt et par unge bærende spillere i Rasmus Andersen, Thomas Bremerskov, Edward Mwandila og Emil Skov. Det blev desværre kun til en enkelt sæson i Serie 1 hvor vi kæmpede for overlevelse og rykkede ned som nr. 11 pga. dårligere målscore end nr. 10. I 2014 kom en ny træner til. Dette var Ib Lund Jensen, som selv var opvokset i Hårslev og havde fået sin fodboldopdragelse i klubben og senere selv havde spillet på divisionsniveau i B1909. I sæsonen 2014/15 lå vi nr. 2 efter første halvsæson og havde et hold som udviste stor glæde, holdånd og fight, både på og udenfor banen og med tidligere Brenderupspiller René Kruse på toppen, som lavede 37 mål på én sæson. Vi måtte dog desværre se os falde til en 4. plads og glippe oprykning til Serie 1 under Ib Lund.

Den suveræne sæson

2015/16 sæsonen var med John Rother som træner, med fortid i Skamby Bk. Rasmus Andersen var vendt hjem efter ophold på Moruds Fynsseriehold og hos TPI var han med til at rykke holdet op i Danmarksserien. Simon Marcussen ligeledes Morud og B1909 var vendt hjem og derudover var spillere som Jens Knudsen, Andreas Myrthu, Jesper Lindekilde som var kommet til klubben udefra og unge spillere som Mikkel Brask, Kasper Bredning og Tobias Lisbjerg var begyndt at sætte deres præg på holdet. Sæsonen i serie 2 sluttede med oprykning som klar 1’er med hele 21 sejre af 22 mulige, en enkelt uafgjort og målscore på 92-16.

Sæsoner i Serie 1

Sæsonen efterfølgende sluttede med en 8. plads i Serie 1, hvor vi ellers var oppe og lege med i toppen i starten af sæsonen. 2017/18-sæsonen under John Rother blev dog desværre en tumult tid med flere dårlige resultater og problemer på og udenfor banen i truppen. Efter første halvsæson med en plads under nedrykningsstregen, blev bestyrelsen og John enige om at stoppe samarbejdet og en ny træner skulle findes med håb om overlevelse i Serie 1. Tidligere trænere Svend-Aage Thomsen og Mads Christensen overtog holdet midlertidigt i de sidste kampe inden en ny fast træner kom til. Dette blev Gert Wiis, med fortid som træner i KRFK, B1909, Sanderum og Næsby. Han havde også i en periode været spillende træner i 2. division på Færøerne. Som aktiv spiller opnåede Gert omkring 200 divisionskampe for hhv. Næsby, B1909, B1913 og HIK. Missionen lykkedes. Med kun 1 point over stregen overlevede vi i Serie 1.

Fra Serie 1 til 3

Men på trods af overlevelse i Serie 1 skulle den svære tid med svingende resultater og trænerskift desværre koste. I sæsonen 2018/19 var der stor spillerflugt hvor flere end 20 spillere forlod Hårslev Boldklub. Dermed stod Gert Wiis og klubben i en svær situation. Flere bærende spillere på førsteholdet var væk og der måtte trækkes på ungdomsspillere, som derved skulle spille deres første seniorkampe i Serie 1. Holdet kæmpede det bedste men efter en halvsæson med kun 7 point, betød det stop som træner i klubben for Gert Wiis. I starten af 2019 blev Torben Møller træner midt i en svær tid for klubben. Holdet besluttede med stor enighed, at man skulle trække førsteholdet fra Serie 1, gøre andenholdet i Serie 3 til førstehold og danne et nyt andenhold i Serie 4, med håb om at starte forfra med mange nye unge spillere, som skulle have nogle succesoplevelser og spille på det niveau der passede til holdet. Hårslevs seniorafdeling slog sig også på det tidspunkt sammen med Særslev Boldklub, som man i forvejen havde et ungdomssamarbejde med, for at kunne stille både et førstehold og et andenhold på seniorplan. Forårssæsonen i 2019 var ikke en smertefri debutsæson i Serie 3. Hårslev sluttede som nr. 3, kun 2 point fra at skulle ned og spille Serie 4 som førstehold, hvilket førsteholdet ikke havde været vant til før. Torben og klubben valgte at stoppe samarbejdet efter den kaotiske sæson.

Efteråret 2019 vendte Gert Wiis tilbage som træner for Hårslev. Dette sammen med Rasmus Andersen som tiltrådte som spillende assistenttræner. Udover dem kom flere tidligere spillere tilbage til klubben med ambition om at rykke Hårslev op i Serie 2. Jesper Andersen, Martin Lund, Christian Harring Larsen og Anders Vestergaard vendte hjem for at spille sammen med rutinerede spillere som Kristian Dalsgaard, Søren Marcussen, Daniel Larsen og Thomas Bremerskov og unge spillere som Casper Mathiasen, Arne Bjørnsbo, Christian Lynge og Mikkel Larsen. Hårslev sluttede som nr. 1 i puljen med 9 sejre og 2 uafgjorte og fik spillet sig i Serie 3/2 hvor der spilles om oprykning til Serie 2 i 2020.

Information om cookies Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.